Hloubku parapetu měříme od drážky ve spodním rámu okna k okraji fasády. K výsledku připočítáme 40-50 mm, kvůli přesahu parapetu přes fasádu.

Délka venkovního parapetu se měří mezi hotovými špaletami. Pokud špalety nejsou ještě vytvořené, doporučujeme zaměřit je s ohledem na jejich umístění. Parapet se objednává o 5 mm kratší - tento rozměr zabírá tloušťka bočních krytek. Parapet má přesahovat fasádu a proto k jeho šířce připočítáme 40 mm navíc.



Montáž venkovního parapetu:
1. Parapet se montuje tak, aby se mohl zvětšovat/zmenšovat pod vlivem venkovní teploty. Proto by měla být na jeho koncích dilatační spára cca 2 mm.
2. Parapet by měl mít minimálně 5% sklon směrem ven, minimálně 2 mm.
3. Doporučuje se namontovat vnější parapet do speciální drážky ze spodní strany rámu okna.

Montáž venkovního parapetu

4. V žádném případě nesmí parapet zakrývat otvory pro odvod vody, které má každé okno ve spodním rámu.
5. Po vyrovnání parapetu ho přilepte ze spodní strany montážní nízkoexpanzní pěnou.
6. Boční hrany parapetu v kontaktu se stěnou nebo izolační vrstvou by měly být chráněny plastovou krytkou. Zde je též potřeba zajistit těsnost v rozích.
7. Namontovaný parapet necháme vytvrdnout minimálně 5 hodin.
8. Ochrannou fólii odstraňte až po dokončení všech stavebních prací. Nedoporučujeme mít fólii na parapetu déle jak jeden měsíc, jelikož dochází pod vlivem slunce k silnému přilnutí fólie k parapetu.

Montáž venkovního parapetu


Vnitřní parapety

Zaměření:
Délka parapetu by se měla rovnat šířce okenního otvoru mezi hotovými špaletami, zvětšené o 5 mm, což odpovídá tloušťce bočních krytek.

Šířku měříme od kraje zdi k podokenní liště. Šířka parapetu by měla být zvolena tak, aby část parapetu přesahovala zeď směrem do místnosti. Proto k šířce připočítáme 30 mm, ne však více jak 50 mm (kvůli narušení cirkulace vzduchu a vzniku efektu rosení oken).

Délku a šířku parapetu zaměřujte v několika místech a vždy použije ten větší rozměr.

Montáž:
1. Montáž vnitřních parapetů se provádí po montáží venkovních parapetů, stejně jako v nevytápěných místnostech a venku. Sundejte na krajích ochrannou fólii (pouze na okraji, nikoliv celou) a osaďte boční krytky.
2. Parapet je třeba umístit vodorovně, případně s mírným sklonem asi 1% směrem do interiéru místnosti.
3. Povrch podkladu by měl být rovný, hladký a suchý. Pokud je mezera mezi parapetem a podkladem větší než 2 cm, doporučuje se parapet zespodu vyztužit a podepřít tak, aby se nedeformoval a neměnil polohu během lepení na montážní pěnu.


Montáž vnitřních parapetů


4. Vnitřní parapet nalepte po celé ploše podkladu na nízkoexpanzní montážní pěnu.
5. Veškeré mezery podél zdi se akrylují.
6. Namontovaný parapet necháme vytvrdnout minimálně 5 hodin.
7. Po dokončení všech stavebních prací odstraňte ochranou fólii. Nedoporučujeme mít fólii na parapetu déle než jeden měsíc, jelikož dochází k jejímu silnému přilnutí k parapetu vlivem slunce.


Upozornění: Vzdálenost od radiátoru k parapetu má byt min 10 cm.


Vzdálenost od radiátoru k parapetu má byt min 10 cm