Zdrojem přirozeného světla bývají okna. Taky okna jsou ve standardních domech potřeba z důvodu větrání. U pasivních domů nemusíme okny větrat, ale měla by být část oken na otevírání kvůli přírodnímu větrání ideálně v letních měsících. Údržba oken s otevíráním je také pohodlnější a snazší.

V případě že chceme v domě/bytě mít dostatek světla je ideálnější vybrat okna s větší plochou skla oproti rámu. Je lepší při rozhodování zvolit okno s větší plochou skla a to proto, že izolační skla většinou mívají lepší izolační vlastnosti oproti rámům. Moderním trendem u pasivních domů z tohoto důvodu bývají okna s velkým množstvím skla.

Izolační sklo a jeho nejzásadnější vlastnost je součinitel prostupu tepla Uw, s jednotkou W/(m2K). Pokud chceme aby okno propouštělo minimum tepla musí být hodnota součinitele co nejnižší a tím bude mít okno lepší izolační vlastnosti.


Jaká je tepelná izolace oken


Součinitel prostupu tepla a jak to s ním je?


Prostup tepla celým oknem je dán tepelnými vlastnostmi rámu (Uf), skly meziskelního rámečku (Ug) – čili Uw je vždy vázáno k určitému typu zasklení. Další co může ovlivnit prostup tepla je typ použitého meziskelního rámečku. V našich skladových oknech používáme plastový meziskelný rámeček z vyšší hodnotou Ug=1,1W/(m2K), díky kterému Součinitel prostupu tepla celého okna se snižuje při zaměření na 1,2 W/(m2K), což je skoro o 10% a okno je teplejší.

Hodnota Uw se skládá z hodnot Uf(rám okna) a hodnot Ug (sklo okna) v poměru v jakém byly použité pro výrobu tohoto rozměru okna.

Okna různých velikostí mají různé hodnoty součinitel prostupu tepla, jelikož poměr rámu a skla je vždy různý.

Při certifikaci oken se zaměřuje referenční rozměr skla 123*148cm s různými typy skla.

Jessika, Na obrázku oprav Zewnetr- exteriér, Wewnet- Interiér.

Jak fungují pasivní okna