Mnoho profesionálů nabízí placenou montáž interiérových dveří. Zatímco využití takové služby v rámci jedněch dveří není pro domácí rozpočet velkou zátěží, s několika kusy či tuctem dveří je to již poměrně značný náklad.

Montáž můžete také provést sami, zejména proto, že nejde o práci nijak zvlášť složitou. Stačí si zapamatovat několik pravidel a postupovat podle odborných pokynů krok za krokem.


Kdy je nejlepší instalovat interiérové dveře?

Pokud budete dveře montovat svépomocí, pamatujte na to, že je třeba s montáží začít až po dokončení rekonstrukčních prací - po dokončení omítek, sádrokartonů, vymalování místností a položení podlah. Měli byste také dostatečně dlouho počkat (nejlépe několik dní), až budete mít jistotu, že jsou stěny zcela suché. Znalost, kdy instalovat interiérové dveře, vám pomůže vyhnout se riziku znečištění nebo poškození jak dveří, tak stěn a podlah.


Co budeme k montáži dveří potřebovat?

Jaké nástroje pro montáž dveří potřebujete, aby montáž proběhla správně? Zde je seznam potřebných položek:

  • Metr.
  • Vodováha.
  • Vodováha.
  • Úhelník.
  • Klíny (plastové nebo dřevěné).
  • Vrtačka.
  • Šroubovák.
  • Montážní pěna – nejlépe nízko expanzní.
  • Palička.
  • Truhlářské lepidlo.
  • Montážní rozpěry dveří.
  • Malířská páska pro zajištění zárubně.
  • Šrouby, vruty a kotvy.

Některé položky z výše uvedeného seznamu mohou být přiloženy k zárubním, takže než se pustíte do kompletace potřebného vybavení, zkontrolujte, co přesně už máte a co potřebujete doplnit.


Výběr správného rozměru dveří pro váš stavební otvor

Tento nadpis je trochu nepřesný. Optimální postup je takový, že si nejprve v katalogu nebo na prodejně vybereme dveře které se nám líbí, rozhodneme se jaký by měl být rozměr dveří a následně připravíme stavební otvory odpovídající velikosti (o předepsaných rozměrech stavebních otvorů jsme psali  ZDE ). I když jde z technického hlediska o jediné správné pořadí, stále se najde mnoho lidí, kteří tento úkol řeší opačně. Pamatujme tedy, že rozměry interiérových dveří jsou prvním parametrem, který musíme upřesnit. Tomuto parametru pak správně přizpůsobíme velikost stavebního otvoru ve stěně.

Viz také:   Pravé nebo levé dveře – jak rozlišit směr otvírání dveří? V jakém případě budou jedny nebo druhé vhodné?


Montáž rámové zárubně.

Rozložte jednotlivé prvky zárubně na čistou podlahu. Dělejte to opatrně, abyste zárubně nepoškodili nebo nepoškrábali. Spojte nadpraží se stojinami a zajistěte, aby byly v rozích úhly v dokonalé rovině. Můžete to provést pomocí šroubků, spojovacích prvků nebo lepidla. Umístěte zárubeň do stavebního otvoru a pečlivě zkontrolujte, zda je usazena vodorovně a svisle podle vodováhy. Mezi stěnu a rám umístěte distanční podložky a stabilizujte konstrukci pomocí klínů a nastavitelných rozpěr. Montáž rámové zárubně vyžaduje přesnost, proto znovu zkontrolujte roviny pomocí vodováhy. Upevněte zárubeň pomocí šroubů a hmoždinek pod těsněním, aby nedošlo k narušení estetiky. Nasaďte křídlo dveří a ujistěte se, že vše funguje správně a vypadá dobře. Poté vysaďte dveře a v úrovni rohů a rozpěrek aplikujte montážní pěnu a nechte zaschnout nejlépe po dobu 24 hodin. Po uplynutí této doby odstraňte distanční podložky, klíny a případnou přebytečnou pěnu.

Instalace interiérových dveří s rámovou zárubní je poměrně snadná, pokud přesně dodržíte výše uvedené kroky.
Podrobný návod pro montáž rámové zárubně je k dispozici   ZDE.


Montáž regulované zárubně.

Montáž interiérových dveří s regulovanou zárubní začíná montáží zárubně. Zárubeň může být zabalena výrobcem ve smontovaném stavu, nebo může být rozložena na díly, které musíte sestavit sami. Všechny části umístěte na čistý povrch. Buďte opatrní a přesvědčte se, že volně položené předměty na podlaze nepoškrábou zárubeň. Zahajte montáž regulované obložky spojením nadpraží a stojin. K tomu použijte spojovací materiál, lepidlo, šroubky nebo svorky. V této fázi je klíčové, aby díly obložky svíraly v rozích pravé úhly.

Připravenou obložku je třeba vložit do stavebního otvoru ve zdi a pečlivě zkontrolovat - pomocí vodováhy a metru - zda je rovnoměrně usazena. Pokud ano, použijeme montážní klíny a obložku stabilizujeme. Ve výšce horních, středních a spodních pantů umístěte nastavitelné rozpěry. Nyní můžeme osadit křídlo dveří, abychom ověřili, zda je celek správně nainstalován. Po této zkoušce a ukotvení zárubně šrouby, dveře sesadíme (otvory a upevnění by měly být provedeny pod těsněním tak, aby nekazily vizuální stránku). Montážní pěna by měla být aplikována mezi stěnu a obložku ve výšce rozpěr a ponechána 24 hodin. Záklop regulované obložky by měly být sestaven a spojen pomocí příslušných sponek a šroubků a vložen do ostění obložky. Pokud pěna vystupuje, je nutné přebytečnou pěnu odstranit. Odstraňte také klíny a rozpěrky.

Podrobné informace o montáži regulované zárubně naleznete   ZDE.


Montáž interiérových dveří - na co si dát pozor?

Jakmile je zárubeň usazena, vyvstává otázka, jak osadit samotné interiérové dveře. Zde je několik tipů, na co si dát pozor při instalaci dveří:

  • Montážní pěnu by měl překrývat límec zárubně.
  • Zkontrolujte výšku dveří, pokud jsou příliš dlouhé - zkraťte je (což neplatí pro křídla, která mají ve spodní části ventilační otvory nebo ventilační mezeru).
  • Panty mohou vyžadovat seřízení – k tomu budete potřebovat šroubovák a imbusový klíč.
  • Nakonec nainstalujte kliku nebo otočné madlo (kouli).


Montáž interiérových dveří proběhne bez potíží, pokud se budete držet pokynů. Návod by měl být přiložen ke každým dveřím. K nalezení je také   ZDE.