Laminátová se často nesprávně označuje jako plovoucí podlaha. U nás je stále jedním z nejprodávanějších typů podlahové krytiny. Chcete-li, aby vám vydržela co nejdéle, podívejte se na naše rady, podle čeho vybrat laminátovou podlahu.


Vybíráme laminátovou podlahu:


Podle zátěžové třídy
Renomovaný prodejce by vám měl poskytnout veškeré informace o vybraném typu podlahy, včetně zátěžové třídy. Jde o velmi spolehlivé hodnocení, které rozdělují typy laminátových podlah pro komerční prostory i do domácností.


Třída zátěže:

  1. do místností s malou zátěží – ložnice či pokoje pro hosty
  2. do pokojů, které trvaleji obýváme – jídelny, obývací pokoje
  3. do místností s velmi intenzívním užíváním – schodiště, vnitřní chodby
  1. pro veřejné objekty s menším využíváním – konferenční místnost, malá kancelář
  2. trvale využívané objekty – školky, čekárny, malé obchody
  3. komerční prostory, které jsou intenzivně užívané – chodby, školní třídy, veřejné haly, obchodní domy

Firma ERKADO prodává laminátové podlahy nejlepší třídy, tedy třídy 33, které jsou maximálně odolné a vhodné pro široké využití.


Podle odolnosti vůči oděru
Tento údaj příliš nevypovídá o vlastnostech celé podlahy, dělí se do tříd AC1 až AC5, od nejnižší frekvence zatížení podlahy.


Podle způsobu výroby

DPL –
jsou přímo vrstvené laminátové podlahy, kdy je na nosné desce nalisován potištěný dekorovaný papír s ochrannou vrstvou. Tyto desky mají velkou pružnost a jsou tvarově stabilní.
HPL –
nebo také vysokotlaký laminát. Vyrábí se tak, že je velkým tlakem najednou stlačeno několik vrstev s dekoračním papírem a ochrannou vrstvou. Pak se tyto stlačené vrstvy nalisují na jádro HDF desky. Poznáte jej podle tmavých proužků.
CLM –
je speciální výrob laminátových podlah, kdy je prováděná přímá laminace s několika ochrannými vrstvami. Tyto podlahy jsou velmi pevné a odolné proti oděru.

Při výběru podlahy si ověřte, zda má impregnované okraje proti vlhkosti, před pokládkou nechte materiál alespoň 24 hodin v místnosti.