Rozměry dveří

Zde naleznete návod jakou šířku a výšku dveří objednat


Popis rozměrů dveří a stavebního otvoru

Výběr vhodného rozměru dveří závisí na běžných normách a příslušných právních předpisech. Například se dnes již doporučuje instalovat dveře o šířce 70 cm do WC a koupelen, zatímco dříve byla běžná šířka 60 cm. V obytných místnostech se obvykle používají dveře o šířce 80 cm, aby bylo možné pohodlně projít nábytkem a podobně. Nicméně není pravidlem, že čím širší, tím lepší - v případě otočných dveří je třeba brát v úvahu, že otevřené křídlo zabere určitý prostor místnosti, a mnohdy může narážet do nábytku.


Šířka dveří

  1. Vchodové dveře do rodinného domu: minimální 80 cm, doporučovaná 90 a 100 cm.
  2. Vnitřní dveře do místností a vstupní do bytů: 80 cm.
  3. Dveře do WC, koupelny, šatny: 70 cm (dříve se užívaly 60 cm, u rekonstrukcí z důvodů stísněných dispozic je lze v odůvodněných případech použít, ne pro handicapované).

Výška dveří

Běžná výška dveří činí 197 cm, ale stále praktičtější volbou se nyní jeví dveře s výškou 210 cm. Tyto dveře nejen usnadňují manipulaci s nábytkem, ale jsou také pohodlnější pro osoby s nadprůměrnou výškou a nabízejí další výhody.


Směr otevírání dveří

Směr otevírání dveří se doporučuje směrem z chodby do obytné místnosti. Orientace dveří by měla být taková, abychom při otevření dveří do místnosti viděli větší část místnosti. Není dobré umisťovat dveře do rohu místnosti. Je pak nutné pak chránit zeď před poškozením od nárazu kliky. Také dveře v rohu mohou znesnadňovat dispoziční řešení, umístění nábytku apod.

Směr otevírání dveří

Doporučujeme vám, abyste pro stanovení přesných rozměrů vašich dveří využili služeb našeho technika, který zaměří vaše stavební otvory nebo stávající zárubně. Tím se vyhneme zbytečným úpravám nebo situacím, kdy by nebylo možné dveře instalovat.