Třída zátěže

Podlahy řadíme do několika tříd dle zátěže. A to na podlahy do bytových, velmi namáhaných komerčních nebo průmyslových prostorů.
Zátěžové třídy jsou popsané v evropské normě EN 13329
Pro bytové účely je označení 21- mírná, 22-střední, 23- vysoká zátěž.
Pro komerční 31-mírná, 32-střední, 33-vysoká, 34- velmi vysoká zátěž.
Pro průmyslové objekty 41-mírná, 42-střední , 43 (mírná, střední a vysoká zátěž).


Třída zátěže


Hořlavost

Hořlavost je dělená do několika požárních tříd, které jsou také specifikované EU normou s vlastní klasifikaci. Níže jsou uvedené třídy s hodnotami a to včetně kouřivosti.

  1. Třída Efl - výrobky schopné odolávat malému plameni. Všechny následující třídy musí splňovat kritérium pro třídu Efl.
  2. Třída Dfl - výrobky vyhovující kritériím pro třídu Efl a kromě toho schopné odolávat po určitou dobu působení tepelného toku. Kritický tepelný tok ≥ 3 kW/m2.
  3. Třída Cfl - jako třída Dfl ale vyhovující přísnějším požadavkům. Kritický tepelný tok ≥ 4,5 kW/m2.
  4. Třída Bfl - jako třída Cfl ale vyhovující přísnějším požadavkům. Kritický tepelný tok ≥ 8 kW/m2.
  5. Třída A2fl - vyhovující, pokud se týká tepelného toku, stejným požadavkům jako pro třídu Bfl. Kromě toho nebudou tyto výrobky za podmínek plně rozvinutého požáru významně přispívat ke kalorickému zatížení ani dalšímu růstu požáru.
  6. Třída A1fl - výrobky nebudou přispívat k požáru v žádném jeho stadiu, včetně plně rozvinutého požáru. Z tohoto důvodu jsou automaticky považovány za vyhovující všem požadavkům pro všechny nižší třídy.


Doplňková klasifikace s1, s2 pro tvorbu kouře:

  • s1 - kouř ≤ 750 % × minuty
  • s2 - výrobky, pro které nejsou stanoveny žádné požadavky na chování, nebo které nesplňují kritérium pro zatřídění do s1.


Hořlavost



Elektrický odpor

Staticky disipativní (dříve antistatická) podlaha, je podlaha v antistatickém provedení se zvýšenou ochranou elektronických součástek. Odpor podlahy R ≤ 106 Ω až R ≤ 109 Ω. Staticky disipativní
Vodivá podlaha je vhodná ve speciálních místech na zajištění odvodu elektrostatického napětí (nemocnice, velké pracoviště s výpočetní technikou/počítači). Svodový odpor podlahy je Rv ≤ 106 Ω. U těchto materiálů uvádíme speciální vlastnost Elektrostaticky vodivý. Elektrostaticky vodivé
Antistatické podlahoviny jsou krytiny, které dle normy EN 1815 negenerují statické napětí nad 2 kV. Antistatické